Απόφαση - σταθμός για την ασφάλιση

Εργατικό ατύχημα θεωρήθηκε το καρδιολογικό περιστατικό που είχε σε προπόνηση του Καραϊσκάκη Άρτας ο Τέλης Καραγιαννίδης.

Το ποσό των 22.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ο Καραϊσκάκης Άρτας στον Τέλη Καραγιαννίδη, καθώς το καρδιολογικό περιστατικό που είχε σε προπόνηση θεωρήθηκε εργατικό ατύχημα. Πρόκειται για απόφαση - σταθμό για την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών όπως σημειώνει η εφημερίδα Documento και ο δημοσιογράφος Σάββας Λιβάνιος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα:

«Ο Αριστοτέλης Καραγιαννίδης ανέβηκε τον δικό του γολγοθά. Πλέον είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από το ποδόσφαιρο. Στις 6 Οκτωβρίου 2018 είχε έντονη ταχυκαρδία σε μία προπόνηση της ΑΕ Καραϊσκάκης. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Άρτας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η ταχυκαρδία και η αρρυθμία που είχε τον οδήγησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών, όπου έκανε δύο καυτηριασμούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο Καραγιαννίδης είναι «πολεμιστής» στη ζωή του και με την άδεια των γιατρών αγωνίστηκε και μετά την επέμβαση.

Η διοίκηση του Οδ. Δράκου στην ΑΕ Καραϊσκάκης στάθηκε στο πλευρό του Έλληνα αμυντικού, του έδωσε 5.000 ευρώ για τα έξοδα νοσηλείας, τα οποία όμως ήταν περισσότερα. Ο Καραγιαννίδης κατέθεσε προσφυγή κατά της αρτινής ΠΑΕ (έχει αλλάξει η διοίκησή της) και δικαιώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ το οποίο του επιδίκασε 22.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ΠΑΕ έναντι των ποδοσφαιριστών σε θέματα ασφάλισης και κατ' επέκταση περίθαλψης. Το Δ.Δ. χαρακτήρισε ότι είναι εργατικό ατύχημα η αιφνίδια βλάβη της υγείας του ποδοσφαιριστή, που συνέβη κατά τη διάρκεια της προπόνησης εξαιτίας της αρρυθμίας στην καρδιά.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση των αεροπαγιτών του διαιτητικού δικαστηρίου, η ΠΑΕ, έστω και αν έχει εξασφαλισμένο τον εργαζόμενο (π.χ. ΕΦΚΑ), είναι υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ποδοσφαιριστή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την κάλυψη των νοσηλειών που δαπανήθηκαν στο εξωτερικό.

Ο δικηγόρος Πάρης Ατλαμάζογλου που χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε στο Documento ότι: «η νομολογιακή αυτή εξέλιξη αναδεικνύει τις παθογένειες του συστήματος ασφάλισης των ποδοσφαιριστών μέχρι σήμερα και σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας περιόδου στην οποία ο σεβασμός και η αυξημένη φροντίδα της υγείας τους οριοθετούνται από τις νομολογιακές εξελίξεις, δηλαδή, εκτός των στεγανών πλαισίων των καθ' ύλη αρμόδιων φορέων».

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ήρθε σε συνέχεια της αρχικής απόρριψης της προσφυγής του Αρ. Καραγιαννίδη από την Α' ΕΕΟΔ με σημαντική μειοψηφία του εκπροσώπου του ΠΣΑΠ, Θανάση Μακρινιώτη, η άποψη του οποίου επικυρώθηκε εν τέλει, από το διαιτητικό δικαστήριο.

«Εγώ πέρασα την περιπέτειά μου και είμαι καλά στην υγεία μου. Το ζητούμενο πλέον για μένα είναι η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται και στις μικρές κατηγορίες. Είναι απαράδεκτο να παίζουν, έστω και λίγα ματς, χωρίς να είναι ασφαλισμένοι», δήλωσε στο Documento ο Αρ. Καραγιαννίδης.

Και πρόσθεσε: «Όταν έφυγα για την επέμβαση στο Βέλγιο ο πρόεδρος της λίγκας κ. Λεουτσάκος μου έδωσε τις ευχές του και μου είπε ότι είναι δίπλα μου. Επειδή παραμένει στη θέση του πρέπει να μεριμνήσει για να είναι πλήρως ασφαλισμένοι οι παίκτες δώδεκα μήνες τον χρόνο».

Last modified onΤετάρτη, 21 Ιούλιος 2021 16:20

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep