«Παντελής αδράνεια Κοζάνης»

Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση της προσφυγής της Κοζάνης κατά της απόφασης της Ε.Ε. της ΕΠΟ και η πρόσθετη παρέμβαση του Μακεδονικού.

Η Κοζάνη επιδιώκει τον προβιβασμό της στη Super League 2 και με προσφυγή που κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο ζήτησε την ακύρωση της απόφασης της Ε.Ε. της ΕΠΟ στις 2 Αυγούστου με την οποία επικυρώθηκε η άνοδος τριών ομάδων. Οι δικηγόροι της, Γιάννης Μουρνιανάκης, Σπύρος Κλαδάς εκτίμησαν ότι το CAS απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των βαθμολογιών λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, ενώ ο νομικός του Μακεδονικού που άσκησε πρόσθετη παρέμβαση, έκανε λόγο για παντελή αδράνεια της Κοζάνης.

Από πλευράς ΕΠΟ ο δικηγόρος Βασίλης Σαράκης ανέφερε ότι η ΕΠΟ εφάρμοσε τις αποφάσεις του CAS και σημείωσε ότι το ζήτημα της Κοζάνης παραμένει μετέωρο. Το FL News παρακολούθησε την εκδίκαση της Τρίτης (13/09) και παρουσιάζει το ρεπορτάζ...

Ο Μουρνιανάκης αρχικά ανέφερε:

«Η βάση της προσφυγής είναι η συμμόρφωση της ΕΠΟ με την απόφαση του CAS. Από τη μία όσον αφορά στη Λευκίμμη αποφασίζει σωστά και εφαρμόζει την απόφαση του CAS, δίνοντας πίσω τους βαθμούς του αγώνα με τον Μακεδονικό και από την άλλη δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του CAS για την Κοζάνη. Η βαθμολογία πριν την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων ήταν Κοζάνη με 47 βαθμούς και ο Μακεδονικός 46. Το διατακτικό εκδόθηκε στις 10 Μαΐου και ο Μακεδονικός πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά. Πήγε έτσι στους 49 βαθμούς.

Η Λευκίμμη έχασε έξι βαθμούς. Έχασε τους βαθμούς της νίκης και τιμωρήθηκε με -3 λόγω αντικανονικής συμμετοχής, όπως έκρινε η ΕΠΟ. Η βαθμολογία επικυρώθηκε στις 12 Μαΐου, αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να ασκήσουμε έφεση. Λάβαμε το σκεπτικό στις 18 Μαΐου. Εμείς λάβαμε γνώση για την επικύρωση από τον Τύπο. Η Κοζάνη δεν είχε τότε έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά της επικύρωσης από τη στιγμή που δεν είχαμε το σκεπτικό της απόφασης της Εφέσεων.

Προσφύγαμε στο CAS στις 24 Μαΐου. Ζητήσαμε την ακύρωση της Επιτροπής Εφέσεων και με ασφαλιστικά μέτρα να υποχρεωθεί η ΕΠΟ να αναστείλει την ισχύ της απόφασης και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια έχει να κάνει με τη βαθμολογία. Στις 27 Μαΐου αποφασίστηκε η αναστολή απόφασης της Εφέσεων και υποχρέωσε την ΕΠΟ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια επικύρωσης των τελικών βαθμολογιών του 2ου ομίλου. Η ΕΠΟ, ωστόσο, συνέχισε τα πλέι οφ τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 11 Ιουνίου.

Στις 5 Ιουλίου εξέδωσε το CAS την τελική του απόφαση. Απέρριψε την ένσταση του Μακεδονικού, έκανε δεκτό το αίτημα για ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων, άρα ο αγώνας με τη Λευκίμμη δεν κατακυρώνεται στον Μακεδονικό. Ζητούσαμε, επιπλέον, να τροποποιηθεί η βαθμολογία. Η απάντηση στο διατακτικό της απόφασης ήταν ότι τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την τροποποίηση της βαθμολογίας κρίνονται απαράδεκτα... Υποθέτω ότι απορρίφθηκε λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, γιατί η τροποποίηση της βαθμολογίας δεν ήταν αντικείμενο της διαδικασίας στην Εφέσεων».

Ο πρόεδρος της έδρας, Γιώργος Αυγέρης έκανε διαρκείς ερωτήσεις και έδειξε εκτός των άλλων προβληματισμένος με την επιλογή της Κοζάνης να μην προσφύγει κατά της επικύρωσης της βαθμολογίας. Ο Μουρνιανάκης είπε σχετικά:

«Όταν επικυρώθηκε η βαθμολογία δεν είχε ασκηθεί η έφεση στο CAS. Είναι υποχρεωμένη η ΕΠΟ να τηρεί τη νομιμότητα. Η απόφαση της Εφέσεων από τις 27 Μαΐου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τη Λευκίμμη το έκανε. Από τις 2 Αυγούστου η Ε.Ε. της ΕΠΟ έχει ανακοινώσει ότι θα συζητηθεί το θέμα της Κοζάνης σε προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Έχουμε φτάσει μέσα Σεπτεμβρίου και δεν έχει συζητηθεί τίποτα. Πώς η Κοζάνη θα ενισχυθεί αν δικαιωθεί; Θα πρέπει να συστήσει ΠΑΕ».

Ο Κλαδάς είπε:

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς μόνη αρμόδια για να ρυθμίσει τη βαθμολογία είναι η ΕΠΟ. Όφειλε να μην προβιβάσει ποτέ τις ομάδες. Εσείς πρέπει να κρίνετε αν μπορεί να διεξαχθεί πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας χωρίς την Κοζάνη παρά την απόφαση του CAS. Η Κοζάνη ποτέ δεν έχασε την πρώτη θέση.

Δεν έπρεπε η ΕΠΟ να επιτρέψει τη συμμετοχή του Μακεδονικού στα μπαράζ. Η Εκτελεστική σε δύο ημέρες έκανε επικύρωση και δεν την κοινοποίησε στα δύο μέρη που έχουν έννομο συμφέρον. Εγκαλούμε την ΕΠΟ ότι ενήργησε παρά τη δικαστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αγνοεί το διατακτικό του CAS. Δεν υπάρχει λόγος να μην αποκατασταθεί η Κοζάνη. Έχει γίνει τελικός Κυπέλλου 31 Αυγούστου με τα περσινά ρόστερ. Η καθυστέρηση γίνεται για να προστατευτεί μία κακή απόφαση».

Ο νομικός της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήμουν παρών στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής και θεώρησα ότι το θέμα της Κοζάνης παρέμενε μετέωρο. Δεν έχει αποφανθεί τι θέλει να κάνει. Η ΕΠΟ θεώρησε ότι εφάρμοσε την απόφαση του CAS και επικύρωσε. Έστειλε και επιστολή στο CAS. Μας απάντησε ότι δεν διέταξε τη διόρθωση του βαθμολογικού πίνακα του 2ου ομίλου, ούτε την τροποποίηση των ομάδων των πλέι οφ, ούτε την επανάληψη των αγώνων κατάταξης».

Από πλευράς Μακεδονικού ο Λάκης Σημαιοφορίδης τόνισε:

«Δεν μπορείτε να κρίνετε την απόφαση του CAS σήμερα. Μιλάμε για την απόφαση που αφορά την εκτέλεση της απόφασης που έλαβε το CAS. Η άλλη πλευρά θα μπορούσε να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας. Η απόφαση είναι σαφής. Η ΕΠΟ θα είχε σοβαρά προβλήματα αν δεν εφάρμοζε την απόφαση του CAS.

Η ΕΠΟ για να είναι δίκαιη υπέβαλε ερωτηματολόγιο και έλαβε απάντηση ότι το CAS δεν διέταξε τη διόρθωση της βαθμολογίας του 2ου ομίλου, την τροποποίηση των ομάδων των πλέι οφ και την επανάληψη των αγώνων. Επανήλθε η Κοζάνη και το CAS απάντησε ξανά, θεωρώντας ότι στην Ελλάδα δεν διαβάζουν καλά τα αγγλικά.

Ρίχνουν ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από την ίδια την Κοζάνη. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν είχε προσβληθεί εμπρόθεσμα ο βαθμολογικός πίνακας θα υπήρχε μια απόφαση που πιθανόν δεν θα τους δικαίωνε; Όταν δεν προσβληθεί ο πίνακας οριστικοποιείται. Η Κοζάνη και η Λευκίμμη δεν το έπραξαν ούτε ως τις 7 Ιουνίου. Σε αίτημα του Μακεδονικού τότε αν εκκρεμούσε προσβολή του βαθμολογικού πίνακα, η απάντηση ήταν αρνητική.

Μία ομάδα μπορεί να ξεχάσει τα δελτία της. Δεν το κάνει επίτηδες. Όμως τιμωρείται και χάνει τον αγώνα... Υπήρξε παντελής αδράνεια. Δεν έδειξε η Κοζάνη την ελάχιστη επιμέλεια. Πώς επικαλείται ότι δεν ενημερώθηκε; Η ΕΠΟ ορθότατα επικύρωσε τη βαθμολογία και την άνοδο του Μακεδονικού που έχει συστήσει ΠΑΕ και κάνει μεταγραφές. Το «παραθυράκι» που άφησε η ΕΠΟ δεν αφορά το νομικό σκέλος».

Last modified onΠαρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2022 11:34

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep