Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

Πάτσης: «Δεν είμαι κορόιδο»

  • Written by 
  • Published in ΑΕΛ
  • 0 comments

Συνέντευξη: Ο Ανδρέας Πάτσης μίλησε για Πηλαδάκη και για τις διαπραγματεύσεις με τη Λάρισα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάτση στο «ΦΩΣ των Σπορ»...

 

Στο θέμα της Λάρισας δεν έκανα εγώ την πρώτη κίνηση! Εγώ πήρα την Ελασσόνα εδώ και 1 χρόνο περίπου για συναισθηματικούς λόγους. Το ποδόσφαιρο για εμένα πρέπει να είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Πέρα από αγάπη, είναι μια επιχειρηματική μονάδα. Χρειάζεται και όραμα. Αυτό ξεκίνησα να κάνω στην Ελασσόνα παίρνοντας προπονητή τον Αλεξανδρή και ρίχνοντας βάρος στις υποδομές. Ανδρέας Πάτσης

~ Να ρωτήσω καταρχήν κάτι: Γιατί να επενδύσει κανείς στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτήν την εποχή; Γιατί να επενδύσει κανείς σήμερα γενικώς στην Ελλάδα; Δεν είναι μεγάλο το ρίσκο να δεις την Ελλάδα σε λίγο καιρό με δραχμή πιο φθηνή;
«Δεν κάνω σεναριολογία. Κινούμαστε σε μια συγκεκριμένη κοινωνία και οικονομία, δεν μπορούμε να παραδοθούμε και να αφήσουμε τα πάντα να ξεπουληθούν σε άλλους. Πρέπει από τώρα να κτίζουμε θέση για την επόμενη μέρα. Μια κρίση θέλει κίνηση χρήματος, πρέπει να γίνουν επενδύσεις- και μάλιστα από υγιείς δυνάμεις. Το ποδόσφαιρο είναι σπορ που έχει παγκόσμια αποδοχή, είναι ολόκληρη βιομηχανία σ’ όλο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, για τη χρονική στιγμή που μου λέτε, κάθε χρονική στιγμή μπορεί να είναι κατάλληλη, απλώς διαφοροποιούνται οι όροι της επένδυσης»…

 

~ Όσο πιο άσχημη η στιγμή, τόσο πιο φθηνά θα ζητήσει ο αγοραστής να αγοράσει… Κάτι τέτοιο υπονοείτε. Πείτε μου κάτι τώρα. Ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι ενδιαφέρεστε και για τον Πανιώνιο.
«Εγώ δεν είμαι γυρολόγος του ποδοσφαίρου. Το αντιμετωπίζω ως φίλαθλος πρώτα απ’ όλα διότι για να επενδύσεις πρέπει και να έχεις αγάπη προς το άθλημα. Όχι μόνο να το βλέπεις ως επιχειρηματική μονάδα. Δεν εξετάζω τώρα θέμα άλλης ομάδας διότι δεν μου έχει γίνει πρόταση. Να σας τονίσω εδώ ότι στο θέμα της Λάρισας δεν έκανα εγώ την πρώτη κίνηση! Εγώ πήρα την Ελασσόνα εδώ και 1 χρόνο περίπου για συναισθηματικούς λόγους, επειδή κατάγομαι από την περιοχή. Το ποδόσφαιρο για εμένα πρέπει να είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό, τα έσοδα δηλαδή να καλύπτουν τα έξοδα. Πέρα από αγάπη, είναι μια επιχειρηματική μονάδα. Χρειάζεται και όραμα. Αυτό ξεκίνησα να κάνω στην Ελασσόνα παίρνοντας προπονητή τον Αλεξανδρή και ρίχνοντας βάρος στις υποδομές, στα γήπεδα, στα φυτώρια, στα ταλέντα της περιοχής. Να κτίσω θέλω πρώτα».

 

Με τον Κώστα Πηλαδάκη γνωριστήκαμε σε κοινή παρέα και με κάλεσε να κουβεντιάσουμε το θέμα της ΑΕΛ. Εβαλε στο τραπέζι ένα πλαίσιο συζήτησης και εκδήλωσα ενδιαφέρον. Ακούστηκε ότι άλλα συμφωνήσαμε και άλλα έκανα. Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται τη διάσταση μεταξύ πρότασης, διαπραγμάτευσης και συμφωνίας… Το πλαίσιο συζήτησης που έβαλε, το έκανα αρχικά δεκτό. Όταν όμως έγιναν κάποιοι έλεγχοι και κατόπιν σκέψης και αξιολόγησης των δεδομένων, είχα το δικαίωμα να υποβάλλω αντιπρόταση, και μάλιστα γραπτώς. Το έκανα γρήγορα, διότι σκοπός μου δεν ήταν να γίνει σίριαλ που θα τραβήξει για καιρό ώστε να διαφημίζομαι.

~ Αν σας γίνει κρούση από τον Πανιώνιο, όπως έγινε με τη Λάρισα και τον Πηλαδάκη, πώς θα το βλέπατε;
«Θα το συζητούσα. Ο Πανιώνιος είναι μεγάλη ομάδα με ιστορία. Βεβαίως θα το συζητήσω. Το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε σόου, ούτε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Διότι στο ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ένα εμπόριο ελπίδας! Βγαίνει ο καθένας από το πουθενά και λέει «βάζω τόσα»! Πώς τα βάζεις κύριε, πού τα βρήκες, ποιο είναι το πλάνο σου, πώς θα είναι βιώσιμο».

 

~ Αν πάρετε μια ομάδα όπως η Λάρισα ή ο Πανιώνιος, θα έχετε πρόβλημα με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού;
«Κανένα. Εγώ έχω φορολογική δήλωση».

 

~ Σαφής η σπόντα...
«Και μάλιστα πολύ μεγάλη φορολογική δήλωση. Με συνέπεια προς τις υποχρεώσεις μου στο κράτος. Δεν χρωστάω πουθενά και δεν έχω τραπεζικό δανεισμό. Απασχολώ γύρω στα 100 άτομα εργαζομένους, με 3 δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στο Άμπου Ντάμπι, την αραβική χώρα που βγάζει πολύ πετρέλαιο. Είμαι 22 χρόνια δικηγόρος, γνωστός σε αυτούς που πρέπει να είμαι γνωστός, διαχειρίζομαι μεγάλες υποθέσεις και μεγάλες εταιρίες, θέλω να μπω ακόμα πιο γερά στο ποδόσφαιρο απ’ ότι έχω μπει 1 χρόνο τώρα στην Ελασσόνα, δεν κάνω πλάκα, ούτε θα αμαυρώσω το όνομά μου στα 45 μου φεύγοντας νύχτα. Απλώς τι γίνεται: Δεν είμαι κορόιδο! Δεν χαρίζω λεφτά».

 

Δεν μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει αν δεν δεχτώ λόγου χάρη μία πρόταση του τύπου «βάλε τα λεφτά σου εκεί που θέλω εγώ, να τα διαχειριστώ εγώ και να έχουμε το 50%-50%»! Θα έχανα το κύρος μου και ως δικηγόρος, θα έλεγαν οι πελάτες μου «τι μ…α δικηγόρο πήγαμε και βρήκαμε, άμα κάνει τέτοια συμφωνία για τον εαυτό του, φαντάσου τι θα κάνει για εμάς»! Ανδρέας Πάτσης

~ Μου είπατε κάτι οφ δε ρέκορντ και μου άρεσε. Μου επιτρέπετε να το γράψω;
«Ναι. Δεν μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει αν δεν δεχτώ λόγου χάρη μία πρόταση του τύπου «βάλε τα λεφτά σου εκεί που θέλω εγώ, να τα διαχειριστώ εγώ και να έχουμε το 50%-50%»! Θα έχανα το κύρος μου και ως δικηγόρος, θα έλεγαν οι πελάτες μου «τι μ…α δικηγόρο πήγαμε και βρήκαμε, άμα κάνει τέτοια συμφωνία για τον εαυτό του, φαντάσου τι θα κάνει για εμάς»! (σ.σ. χαμογελάει).

 

~ Σπόντα για το θέμα της Λάρισας είναι αυτό. Πείτε μου τι έγινε με τον Πηλαδάκη.
«Δεν τον γνώριζα προσωπικά, τον είχα ακουστά. Γνωριστήκαμε σε μία κοινή παρέα και μετά από λίγες μέρες με κάλεσε να κουβεντιάσουμε το θέμα της ΑΕΛ. Να το ξεκαθαρίσω αυτό γιατί λέγονται πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο κ. Πηλαδάκης έβαλε στο τραπέζι ένα πλαίσιο συζήτησης ως σωστός επιχειρηματίας στο οποίο πράγματι εκδήλωσα ενδιαφέρον. Ακούστηκε ότι άλλα συμφωνήσαμε και άλλα έκανα. Ο κ. Πηλαδάκης πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται τη διάσταση μεταξύ πρότασης, διαπραγμάτευσης και συμφωνίας… Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε και έχουμε κάνει πολλές δουλειές… Το πλαίσιο συζήτησης που έβαλε, το έκανα αρχικά δεκτό. Όταν όμως έγιναν κάποιοι έλεγχοι και κατόπιν σκέψης και αξιολόγησης των δεδομένων, είχα το δικαίωμα να υποβάλλω δική μου αντιπρόταση, και μάλιστα την υπέβαλα γραπτώς, πρόταση συγκεκριμένη. Και το έκανα γρήγορα, διότι σκοπός μου δεν ήταν να γίνει σίριαλ που θα τραβήξει για καιρό ώστε να διαφημίζομαι, δεν το έχω ανάγκη».

 

~ Το οποίο πλάνο τι προέβλεπε;
«Την αποσύνδεση της σύμβασης μεταξύ ΑΕΛ και γηπέδου και την εκ νέου διαπραγμάτευσής της. Τη μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου σε εμένα με την προυπόθεση ότι αυτό θα γινόταν ως την Παρασκευή. Διότι δεν ήθελα να χάσω τον Γενάρη κατά τον οποίο υπάρχουν οι μεταγραφές και μπορείς να κτίσεις μια ομάδα, να αλλάξεις πράγματα, να διευθύνεις τέλος πάντων την επένδυσή σου ώστε να κυνηγήσεις την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα με σωστούς όρους. Ξέρετε, υπάρχει ένα σίριαλ παραμυθιών τον τελευταίο καιρό του τύπου «έχω 10 εκ. ευρώ και παίρνω την ΑΕΚ», «έχω 15 εκ. ευρώ και παίρνω τον Παναθηναϊκό. Και μόνο που τα ακούς αυτά, καταλαβαίνεις ότι είναι ψέματα! Χωρίς να αξιολογήσουν τα δεδομένα, χωρίς επιχειρηματικό πλάνο, χωρίς να δεις πόσα, πού, πώς, πότε, χωρίς να ψάξεις τί αποσβέσεις των χρημάτων σου θα έχεις, χωρίς να ξέρεις αν είναι βιώσιμο, πώς τα βάζεις; Για ποιον λόγο τα βάζεις; Τι προσδοκάς; Ώστε να μην φαίνεσαι κιόλας παραμυθάς και υπερφίαλος».

Το Φλεβάρη δεν θα μπορούσε η ομάδα να προχωρήσει σε αλλαγές και δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Θα ξαναμίλαγα λοιπόν από εδώ και πέρα με τον κ. Πηλαδάκη, αλλά οι όροι της διαπραγμάτευσης θα διαφοροποιούνταν. Με ενδιαφέρει πάντως το ποδόσφαιρο και η περιοχή, κατάγομαι από εκεί, αγαπώ το ποδόσφαιρο.

~ Πιστεύετε ότι οι ιδιοκτήτες ομάδων βάζουν λεφτά από την τσέπη τους όπως λένε, ή μαγειρεύουν τα λογιστικά και άλλοι κονομάνε, άλλοι απλώς κάνουν διαχείριση ;
«Εγώ πιστεύω ότι κάνουν διαχείριση των εσόδων των ομάδων. Μιλάω για την πλειοψηφία των παραγόντων. Με εξαίρεση ορισμένους βέβαια οι οποίοι χάσανε λεφτά, όπως ο Ρέμος στον Ηρακλή, όπως ο Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ. Όταν δεν επικρατεί η λογική, όταν δεν έχεις νοικοκυριό, η κατάληξή σου είναι δεδομένη… Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με αλόγιστη διαχείριση, έτσι έρχονται καταστροφές, είτε σε ομάδες, είτε σε χώρες»...

 

~ Το θέμα με τη Λάρισα έχει τελειώσει ή αφήνετε παράθυρο;
«Είμαι ανοικτός. Οι διαπραγματεύσεις έτσι είναι. Σκέφτεσαι, εξετάζεις, αξιολογείς, σε ορισμένα θέματα υπαναχωρείς και επανέρχεσαι, αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές μίας διαπραγμάτευσης. Εγώ πάντως έκανα μία πρόταση και αυτή απερρίφθη. Με ενδιέφερε να μην χάσω μέρες από το μεταγραφικό Γενάρη. Το Φλεβάρη δεν θα μπορούσε η ομάδα να προχωρήσει σε αλλαγές και δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Θα ξαναμίλαγα λοιπόν από εδώ και πέρα με τον κ. Πηλαδάκη, αλλά οι όροι της διαπραγμάτευσης θα διαφοροποιούνταν. Με ενδιαφέρει πάντως το ποδόσφαιρο και η περιοχή, κατάγομαι από εκεί, αγαπώ το ποδόσφαιρο».

 

~ Το γήπεδο γιατί θέλατε να απεμπλακεί από την ΑΕΛ; Είναι «πληγή»;
«Είναι δυσανάλογα τα μεγέθη όσο η ΑΕΛ είναι στη Β’ Εθνική. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω καθώς πρέπει να τηρήσω κάποια στεγανά των διαπραγματεύσεων. Όσο αφορά πάντως το γήπεδο εστιάστε στη φράση “εκ νέου διαπραγμάτευση”».

~ Θα παίρνατε προπονητή τον Αλεξανδρή στη Λάρισα;
«Δεν ξέρω, τον θεωρώ όμως έναν προπονητή ικανό και φέρελπι, φιλόδοξο, με μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και του εμπιστεύτηκα την Ελασσόνα, να κτίσουμε ομάδα από τη Δ’ Εθνική. Ομάδα που θα ανέβει κατηγορίες με σταθερές βάσεις, βγάζοντας και ταλέντα από την περιοχή, έχοντας ένα σχεδιασμό και στρατηγική. Βέβαια, άλλο σχεδιασμό κάνεις αν έχεις μία ομάδα με 1.000 φιλάθλους και άλλο αν έχεις μία ομάδα με 15.000 φιλάθλους»…

Last modified onΤετάρτη, 04 Ιανουάριος 2012 17:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep