Έτσι δικαιώθηκε η Ζάκυνθος

Το FL News παρουσιάζει όλα όσα αναφέρθηκαν στην εκδίκαση της προσφυγής της Ζακύνθου, η οποία πέτυχε την ακύρωση της προκήρυξης ως προς το μέρος αυτής κατά το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε ως μέλος.

Η Ζάκυνθος δικαιώθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο και πλέον η Super League 2 καλείται να την εγγράψει ως μέλος, να την τοποθετήσει σε όμιλο και να προχωρήσει σε νέα κλήρωση. Πώς, όμως πέτυχαν οι νησιώτες τη μεγάλη ανατροπή; Το FL News, το μόνο ηλεκτρονικό μέσο που βρέθηκε στη διαδικασία, παρουσιάζει όλα όσα ειπώθηκαν στην εκδίκαση της Παρασκευής (30/10). Εκεί εκπροσωπήθηκαν από τους Λάμπρο, Απόστολο Μπίρδα και Βασίλη Γκαγκάτση, ενώ η διοργανώτρια από τον Αντώνη Βουγίδη...

Με αφορμή, μάλιστα, το ΔΣ του Σαββάτου (30/10) έχει την αξία της να υπογραμμιστεί η θέση της λίγκας ενώπιον του δικαστηρίου ότι «Θα επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση. Ξεκινάει το πρωτάθλημα. Ας μας πουν πώς να τη βάλουμε, δεν γίνεται».

Απόστολος Μπίρδας: «Ανήκουστα πράγματα - Η ΕΠΟ τα κατάφερε»

Ο Απόστολος Μπίρδας αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και σχετικά με το εκπρόθεσμο της αίτησης, όπως ισχυρίστηκε η διοργανώτρια, είπε:

«Η προκήρυξη δεν μας κοινοποιήθηκε ποτέ. Λάβαμε γνώση μόνοι μας, από τρίτη ομάδα, στις 25/10 και μία ημέρα μετά καταθέσαμε την αίτηση. Το κύριο ζήτημα είναι τα δελτία. Εκκρεμεί μία προσφυγή στην Ε.Ι.Μ., επί μίας απόφασης του προϊσταμένου του τμήματος μητρώου δελτίων, η οποία δεν δικάζεται. Μετά από μεγάλο αγώνα η απάντηση ήρθε στις 22/10 και η αίτηση είχε κατατεθεί 13/10.

Η Ζάκυνθος ήθελε να εκδώσει δελτία. Η πρώτη πράξη για να το κάνει είναι να της χορηγηθούν κωδικοί στο σύστημα που καταχωρούνται τα επαγγελματικά συμβόλαια. Ακολούθως καταθέτει τα συμβόλαια στη διοργανώτρια αρχή, ώστε να τα θεωρήσει και έπειτα καταθέτει τις αιτήσεις μεταβολών στην ΕΠΟ. Οι κωδικοί ζητούνται από τις 13/10. Ως τις 19/10 δεν είχαμε καμία απάντηση. Επιδίωξα ραντεβού με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και μας απάντησαν μαζί με τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας και τον προϊστάμενο του τμήματος μητρώου δελτίων ότι η ΕΠΟ θεωρεί ότι δεν πρέπει να απαντηθεί. Ανήκουστα πράγματα.

Μας είπαν ότι κρίνουν πως δεν πρέπει ν' απευθυνθεί η ΕΠΟ στη FIFA. Απευθυνθήκαμε εμείς και μας απάντησε στις 20/10. Η ΕΠΟ ερμηνεύει την απάντηση εσφαλμένα, ενώ αυτή είναι σαφής. Αναφέρει ότι επιτρέπεται η Ζάκυνθος να εγγράψει ως επαγγελματίες τους ερασιτέχνες που είχε στη δύναμη του ερασιτεχνικού σωματείου ως 31/08. Στις 21/10 παρότι η απάντηση κοινοποιήθηκε στην ΕΠΟ, απάντηση δεν είχαμε από την Ομοσπονδία. Επικοινώνησα εκ νέου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Συναντηθήκαμε ξανά στις 22/10 και τους παρακαλάμε να απαντήσουν οτιδήποτε θέλουν επί της αίτησής μας από 13/10. Σε πρωτοκολλημένη αίτηση από 13/10.

Στις 22/10 πήραμε στα χέρια μας την απόφαση του προϊσταμένου, κ. Κροκόδειλου και την ίδια ημέρα κατατέθηκε η προσφυγή ενώπιον της Ε.Ι.Μ. Επικοινωνώ με τον πρόεδρο της Ε.Ι.Μ. και παρακαλώ για έκδοση απόφασης άμεσα, έστω απορριπτικής για να προσφύγουμε στο Διαιτητικό. Με διαβεβαίωσε ότι θα την είχαμε τη Δευτέρα 25/10. Με κοροϊδεύουν από τότε και μου λένε ότι η Ε.Ι.Μ. δεν συνεδριάζει, γιατί χρειάζεται έγκριση από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας (σε εκείνο το σημείο ο Αντώνης Βουγίδης τον ενημέρωσε ότι εκδόθηκε απόφαση). Η ΕΠΟ λειτούργησε παρελκυστικά για να μην συζητηθεί η υπόθεση της έκδοσης δελτίων ως σήμερα. Και τα κατάφερε».

«Καμία δικαιοδοσία η λίγκα για τα επαγγελματικά συμβόλαια»

Σχετικά με τα αιτήματα της Ζακύνθου και μετά από ερώτηση του προέδρου, ο Μπίρδας απάντησε:

«Θέλουμε να ακυρωθεί η προκήρυξη, άλλως να υποχρεωθεί να μας εντάξει στο πρωτάθλημα. Κακώς δεν συμπεριληφθήκαμε. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι η δήλωση συμμετοχής (18/08), πληρωμή του παραβόλου 7.500 ευρώ (18/08) και πιστοποιητικό συμμετοχής για το οποίο έχουμε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου από τις 11/10.

Η λίγκα δεν μας εντάσσει στην προκήρυξη και στην κλήρωση. Δεν μας εγγράφει καν ως μέλος παράνομα. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επαγγελματικά συμβόλαια. Δεν προβλέπεται ως δικαιοδοσία από καμία διάταξη. Αναφέρει η διοργανώτρια στο δικόγραφο το άρθρο 17 παρ.2,3 του ΚΑΠ όπου αναλύονται οι κυρώσεις ομάδας αν δεν συμμετέχει σε αγώνα ή τρεις διαδοχικούς αγώνες. Αυτές επιβάλλονται μόνο από την πειθαρχική επιτροπή. Είναι σα να συνομολογεί ότι παράνομα δεν μας ενέταξε ως μέλος.

Το αν έχει μια ομάδα ποδοσφαιριστές ή όχι δεν έχει δικαιοδοσία να το κρίνει η διοργανώτρια. Δεν προβλέπεται από πουθενά. Έπρεπε να μας βάλει στην κλήρωση και στην προκήρυξη και αν δεν κατέβει η Ζάκυνθος, τότε θα πάει στην πειθαρχική επιτροπή».

«Δεν ζητάμε αναβολή έναρξης, θα συμμετέχουμε εμβόλιμα»

Ο πρόεδρος της έδρας ρώτησε ακολούθως ποια ήταν η βάση της αίτησης και ο Λάμπρος Μπίρδας, ανέφερε:

«Πληρούνται όλες οι τυπικές προϋποθέσεις η Ζάκυνθος να γίνει μέλος και να συμμετέχει στη Super League 2. Από τις 12/10 μαζί με τη διαταγή του Διοικητικού Εφετείου υποχρεώθηκε να μας συμπεριλάβει. Δεν μας έχει απαντήσει αν μας έγραψε. Χρησιμοποίησε απίστευτα επιχειρήματα όπως μία απάντηση της FIFA για άλλες ομάδες που ήταν πέρυσι ΠΑΕ. Δεν έχει δικαίωμα να κοιτάξει αν έχουμε δελτία. Δεν μας ενημερώνει μολονότι της κοινοποιήσαμε την απόφαση του Εφετείου. Στις 18/10 έστειλε την προκήρυξη στις ομάδες και σε εμάς ποτέ.

Δεν ζητάμε να ακυρωθεί όλη η προκήρυξη, ούτε την αναβολή του πρωταθλήματος. Ακόμα και αν γίνουν αγώνες σε ένα πρωτάθλημα, συμμετέχει εμβόλιμα. Τα παιχνίδια δεν ακυρώνονται ποτέ παρά μόνο για δωροδοκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, χωρίς δική μας ευθύνη.

Στις 28/08 στείλαμε τα έγγραφα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, 4/9 έγινε η ΓΣ, 21/9 ήταν αδύνατο να εγγράψει ή να μετεγγράψει επαγγελματίες, γι' αυτό απευθυνθήκαμε στη FIFA. Θα έχουμε κι άλλα. Πρόστιμα... Δαπανήθηκαν χρήματα για να γίνει η ΠΑΕ. Λεφτά στη διοργανώτρια... Πού είναι αυτά;».

Διάβασε στη συνέχεια την απάντηση της FIFA η οποία έκανε λόγο για αλλαγή κατάστασης ποδοσφαιριστή και τόνισε:

«Υπάρχει κάποιος που έχει διαφορετική άποψη; Μας λέει να εγγράψουμε τους ερασιτέχνες. Αυτό θέλουμε».

«Αν δεν ήθελαν, να μην την καλούσαν»

Στη συνέχεια αγόρευσε ο Βασίλης Γκαγκάτσης...

«Η Ζάκυνθος λόγω κενών, στις 13/8 ρωτήθηκε από την ΕΠΟ αν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη Super League 2. Έθετε περιθώριο ως 18/8. Στις 18/8 το ερασιτεχνικό σωματείο έστειλε σε ΕΠΟ και SL2 έγγραφο που δήλωνε τη συμμετοχή της. Κατέθεσε παράβολο 7.500 ευρώ και ξεκίνησε έναν αγώνα από τότε. Έπρεπε να συγκαλέσει το ερασιτεχνικό σωματείο ΓΣ, να εκλέξει προσωρινή διοικούσα επιτροπή για να «τρέξει» τις διαδικασίες, να ολοκληρωθεί η κάλυψη Μ.Κ. 350 χιλιάδων ευρώ και να καταθέσει εγγυητική επιστολή 150 χιλιάδων. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έκανε όλες τις διαδικασίες και έφτασε στις 15/9 να καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο την έγκριση για το καταστατικό.

Η έγκριση επήλθε στις 21/9. Οι μεταγραφές τελείωναν στις 17/9. Αν δεν την ήθελαν, να μην την καλούσαν. Μάζεψαν 500 χιλιάδες ευρώ. Στις 5/10 η ΕΕΑ συνεδριάζει και την ίδια ημέρα ορίζει κλήρωση η λίγκα. Δεν την έβαλαν παρότι στη συνέχεια υπάρχει το Διοικητικό Εφετείο. Πέρυσι η Δόξα Δράμας έπαιξε όλο το πρωτάθλημα χωρίς πιστοποιητικό. Τώρα δεν δεχόμαστε την προσωρινή διαταγή. Αν δεν είχε τροποποιηθεί ο ποινικός κώδικας, θα είχαμε υποπέσει σε αδίκημα.

Πώς ορίζουν κλήρωση χωρίς προκήρυξη; Πού ξέρουν ποιοι θα παίξουν, αφού την ίδια ημέρα συνεδριάζει η ΕΕΑ; Ετέθη ποτέ στη ΓΣ το αίτημα της Ζακύνθου; Πρακτικό δεν διάβασα. Η προκήρυξη εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση. Σχετικά με το εκπρόθεσμο, δεν μας έχει κοινοποιηθεί κανένα έγγραφο, άρα από τη λήψη της (σ.σ. 18/10) είχαμε 15 ημέρες».

«Ο Λεβαδειακός και η Δόξα είχαν μπει Νοέμβριο στο πρωτάθλημα και έπαιζαν κάθε Τετάρτη»

Ο εκ των νομικών της Ζακύνθου διάβασε έγγραφο που εστάλη από τη λίγκα στις 12/10 σχετικό με απάντηση της FIFA για Ασπρόπυργο, Καβάλα, Δόξα Δράμας και είπε:

«Αυτό είναι απάντηση ότι δεν κάνουν δεκτή τη δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα; Δεν είναι δουλειά της να κρίνει αν έχουμε ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να παίξουμε τρεις αγώνες και μετά να μηδενιστούμε. Δεν είναι δικό της θέμα. Τρεις προϋποθέσεις πρέπει να εξετάσει και αυτές πληρούνται. Δεν την θέλουν; Ας στείλουν ένα έγγραφο απαντητικό. Η FIFA μιλά για ΠΑΕ που ήταν στην κατηγορία.

Ξέρεις εσύ Super League 2 αν θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου; Δεν είναι λόγος η έναρξη για να μη γίνει δεκτή η προσφυγή. Εμείς μπορούμε να τους δώσουμε τη λύση. Τον τρόπο θα τους τον πούμε εμείς. Το 2011-12 ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας μπήκαν τον Νοέμβριο και έπαιζαν κάθε Τετάρτη με δικαστικές αποφάσεις».

«Πώς να τη βάλουμε στο πρωτάθλημα;»

Ο νομικός σύμβουλος της λίγκας, Αντώνης Βουγίδης χαρακτήρισε εκπρόθεσμη την προσφυγή και υπογράμμισε:

«Ακούμε τη μισή αλήθεια. Στις 5/10 έγινε ΔΣ με το οποίο αποφασίζεται η προκήρυξη. Η ΠΑΕ δεν έλαβε άδεια συμμετοχής δύο φορές. Η προκήρυξη είναι σύμβαση. Όσες πήραν πιστοποιητικό τις εντάξαμε. Την ίδια ημέρα έγινε η κλήρωση. Είναι ψευδές ότι έμαθαν την προκήρυξη 25/10. Προηγείται της κλήρωσης. Ξέρουν ότι έχει εγκριθεί. Δεν είχαμε λόγο να μη βάλουμε τη Ζάκυνθο. Εμείς την καλέσαμε.

Επιχειρούμε διακωμώδηση του αθλήματος. Πρέπει να υπάρχουν και αγωνιστικά κριτήρια. Αυτά δεν πληρούνται. Δεν υπάρχουν δελτία στη διοργανώτρια. Αν την καθυστέρησαν από την Ομοσπονδία είναι άλλο θέμα. Στο άρθρο 4 παρ.4 του ΚΑΠ λέει ότι τα κενά καλύπτονται το αργότερο 20 μέρες πριν την έναρξη. Ξεκινάει το πρωτάθλημα. Ας μας πουν πώς να τη βάλουμε. Δεν γίνεται».

«Παραπλάνησαν το δικαστήριο και πήραν προσωρινή διαταγή»

Ο πρόεδρος της έδρας ρώτησε αν υπάρχουν εξαιρέσεις και ο Βουγίδης απάντησε:

«Στις εξαιρέσεις αναφέρεται, αλλά δεν πληρούνται τα αγωνιστικά κριτήρια. Χωρίς ποδοσφαιριστές δεν μπορεί να συμμετάσχει. Τα μέλη αγωνίζονται. Οι ομάδες έχουν μεταβεί στις έδρες των αντιπάλων και θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στο πρωτάθλημα. Δεν γίνεται εκ των υστέρων να συμπληρωθεί ο αριθμός. Το 2011-12 είχε γίνει κλήρωση με κουτάκια.

Η Ζάκυνθος προσέφυγε στο Εφετείο 8/10. Πήραν προσωρινή διαταγή, γιατί είπαν ότι η κλήρωση θα γίνει στις 12/10. Παραπλάνησαν το δικαστήριο. Για να δημιουργήσουν εντυπώσεις λένε ότι θα απωλέσουν την εργασία τους 30 εργαζόμενοι και ποδοσφαιριστές, οπότε θα πρέπει να πληρώσουν 200 χιλιάδες. Δεν υπάρχει κανείς ποδοσφαιριστής».

«Κλασική εξαιρετική περίσταση»

Ο Απόστολος Μπίρδας στη δευτερολογία του είπε:

«Δεν άκουσα διάταξη για τα αγωνιστικά κριτήρια. Πώς κρίνει το δικόγραφό μας στο Εφετείο; Είναι σίγουρο ότι η αναστολή εκτέλεσης θα γίνει δεκτή. Δεν πήραμε πιστοποιητικό, γιατί στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή ο πρόεδρός της είχε 12μηνη ποινή με αναστολή. Δεν γνώριζε ότι υπήρχε κώλυμα. Όταν απορρίφθηκε, την επόμενη μέρα παραιτήθηκε. Κατέθεσε φάκελο χωρίς δικηγόρο και δεν το γνώριζε.

Η Ζάκυνθος αγωνιζόταν στη Γ' Εθνική. Έκανε τα πάντα από τις 13/8 ως τις 5/9, ενώ οι υπόλοιπες είχαν τρεις μήνες. Έκανε σπριντ. Κατέθεσε το καταστατικό της προς έγκριση στις 15/9. Αν το Υπουργείο το είχε εγκρίνει άμεσα, στις 17/9 θα έκανε τις μεταγραφές. Έχει ευθύνη η Ζάκυνθος; Είναι κλασική εξαιρετική περίσταση».

Ο πρόεδρος ρώτησε στη συνέχεια πώς θα θεραπευτεί το θέμα των δελτίων και πήρε απάντηση:

«Θα έρθουμε σε σας. Και είναι 100% βέβαιο ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά μας. Σε μία εβδομάδα θα έχουμε απόφαση να βγάλουμε νόμιμα δελτία. Η διαδικασία μπορεί να γίνει σε μία ώρα».

«Δελτία μετά τις 17/9 ο Ηρόδοτος»!

Ο Λάμπρος Μπίρδας υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Ηρόδοτος έβγαλε δελτία μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου! Όπως είπε:

«Υπάρχει ομάδα που έβγαλε δελτία μετά τις 17/9. Ηρόδοτος λέγεται. Υπάρχει ομάδα, η Ρόδος που είχε το ίδιο κώλυμα με ένα μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ. Συμμετέχει μετά την άρση και σωστά. Δεν το ήξερε ούτε εκείνος».

Ο Γκαγκάτσης πρόσθεσε:

«Εάν ισχύει ότι η προκήρυξη εγκρίθηκε με απόφαση του ΔΣ στις 5/10, δεν υπάρχει τέτοια. Μόνο η Γενική Συνέλευση μπορεί να την εγκρίνει. Πότε ορίστηκε η 5/10; Πού ξέρατε ότι δεν θα πάρουμε πιστοποιητικό; Πόσες μέρες πριν καλέσατε τις ομάδες για κλήρωση;».

«Θα γελάει ο κόσμος με τη Ζάκυνθο...»

Και ο Βουγίδης συμπλήρωσε:

«Στις 5/10 είχε απορριφθεί η αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού για δεύτερη φορά. Αν έπαιρνε, θα τη βάζαμε στην κλήρωση. Έχουμε απόσπασμα πρακτικού με το οποίο εγκρίθηκε η προκήρυξη. Ο ΚΑΠ λέει ότι με λιγότερους από εννιά παίκτες δεν μπορεί να κατέβει ομάδα στο πρωτάθλημα. Θα ορίσουμε αγώνες και θα γελάει ο κόσμος. Σε τρεις αγωνιστικές θα αποβληθεί. Απορρίφθηκε η αίτησή τους από την Ε.Ι.Μ. Η προκήρυξη πάει στην ΕΠΟ για την τελική έγκριση. Μας επιστρέφεται για να λάβουν γνώση οι ομάδες».

Last modified onΣάββατο, 30 Οκτώβριος 2021 10:01

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep